De World Trade Index van het Centraal Planbureau daalde met 3,4% tussen januari en mei. Maar dankzij een enorm stimuleringsbeleid van centrale banken wereldwijd keert het recessie-tij nu op de valreep. Met name China gooit de monetaire sluizen weer vol open en stelt daarmee de dag van de eindafrekening opnieuw uit, zo schrijft Ambrose Evans-Pritchard van de Telegraph vandaag. Volgens Gabriel Stein van Oxford Economics groeide de reële M3 geldhoeveelheid in juni wereldwijd met 6,2%. Dat is het snelste groeitempo in de laatste zes jaar. De M3 geldhoeveelheid loopt doorgaans zo’n 12 maanden voor op de economische groei.
Europese groei
In Europa groeien Spanje en Ierland nu in het snelste tempo sinds de crisis. Ook de huizencrisis lijkt voorlopig op z’n eind. S&P verwacht dat dit jaar de huizenprijzen in Nederland met 3% stijgen, met 4% in Portugal, 5% in Duitsland en 9% in Ierland. Ambrose:
Een drievoudig effect van a) quantitative easing door de ECB, b) een daling van 12% van de gewogen eurokoers in de laatste 15 maanden en c) een ineenstorting van de prijs van Brent-olie van $ 110 naar $ 50 tilden gezamenlijk de eurozone uit een zesjarige depressie.
De M1 geldgroei explodeerde in de eurozone recent naar 12,6%. Dat impliceert een sterke stijging van de uitgaven later dit jaar. Volgens Simon Ward van Henderson Global Investors loopt de ECB te hard van stapel:
Het monetaire beleid in de eurozone is te ruim. Ik vraag me sterk af of de ECB daadwerkelijk het QE-beleid tot het eind van volgend jaar kan doorzetten, zoals in de planning ligt.
Eindafrekening in China nog eindje weg
Hier komt bij dat ook China opnieuw het monetaire gaspedaal intrapt. Een enorm Chinees stimuleringspakket zorgde na de Lehman crisis voor een rally in grondstoffenprijzen en het vermijden van een wereldwijde economische depressie. Volgens Nomura is het Chinese monetaire beleid nu weer bijna net zo stimulerend als vlak na de crisis. Sinds begin juni verdubbelde de Baltic Dry Index, een maatstaf voor de kosten van zeetransport, alweer tot 1.200 punten. Ambrose:
De kans is nu groot dat de eerdere vrees voor een recessie vals alarm zal blijken. Een beetje zoals eerdere moeilijke periodes in 1987 en 1998, toen sterke schommelingen in de financiële markten uiteindelijk onschuldig bleken. In beide gevallen zette de economische expansie nog twee jaar door.
China heeft nog een troefkaart achter de hand:
Indien noodzakelijk kan het de reserve requirement ratio, ofwel de reserves die die banken verplicht bij de PBOC moeten aanhouden, verlagen van 18,5% naar nul. Daarmee kan het tot $ 3 biljoen in het systeem injecteren. Pas als Peking deze eindkaart heeft gespeeld, moeten we ons zorgen maken. Voorlopig is de dag van de eindafrekening voor China nog een eindje weg.