“Bubbels groeien niet uit het niets. Ze hebben een fundamentele basis in realiteit, maar die realiteit wordt verstoord doordat beleggers de fundamenten niet goed begrijpen”, dat zegt miljardair en succesvolle belegger George Soros. Met de aanhoudende stijgingen op de aandelen- en cryptomarkt, is het interessant om eens te kijken wat nu eigenlijk een financiële bubbel is.
Een andere legendarische belegger, Nobelprijswinnaar Robert Shiller, omschrijft een bubbel als volgt:
“Een situatie waarin nieuws van prijsstijgingen beleggers enthousiast maakt waardoor er een psychologische besmetting komt. Er ontstaan verhalen die een hogere prijs verantwoorden waardoor er steeds meer beleggers naar de markt worden gelokt ondanks twijfels over de echte waarde van de investering.”
Zo worden bubbels gevormd
Iedere bubbel is anders, maar iedere bubbel heeft ook gelijkenissen. Steeds opnieuw laten beleggers zich vangen door bubbels. De financiële geschiedenis herhaalt zich nooit, maar ze rijmt wel dikwijls.
- Het begint met gemakkelijk geld dat een weg vindt naar de markt
- Daarna begint men te investeren met een hefboom, gebruikt men geleend geld om te beleggen
- Sommige bubbels hebben last van nieuwe regels die de juiste intentie hebben maar die een verkeerde impact opleveren
- Bubbels zijn vaak gebaseerd op nieuwe technologieën die een grote impact hebben op de wereld
- Bubbels worden vaak gevormd wanneer de vraag veel hoger ligt dan het aanbod
- Iedere bubbel begint klein en lokaal, maar verspreidt zich razendsnel meer over heel de wereld
- Eens het grote publiek op de hoogte is, gaat de prijs in overdrive
Op onderstaande grafiek zijn enkele bubbels uit de geschiedenis te zien. Het is duidelijk dat niet alle bubbel alle eigenschappen van een bubbel hebben.
Nog een probleem aan een bubbel, is dat je nooit kan weten wanneer de bubbel knapt. Bubbels kunnen beleggers gigantisch veel winst opleveren … voor diegene die er verstandig in beleggen en op tijd hun winsten veiligstellen.
Bron: ValueWalk
Foto Credit: iStock