Het jaar 2022 staat tot nu toe in het teken van het gewijzigde monetaire beleid. Vorig jaar werden daar al de eerste stappen voor gezet, maar inmiddels is de toon van de centrale bankiers een stuk strenger geworden. Met name bij de Amerikaanse centrale bank is het ‘strengere’ monetaire beleid voelbaar en dat kan leiden tot extra koersdruk op Wall Street.

Jarenlang hebben de aandelenmarkten kunnen profiteren van het ruimhartige monetaire beleid van de centrale banken. De omvangrijke opkoopprogramma’s wisten niet alleen de economische groei omhoog te trekken, het wist met name te leiden tot stijgende beurskoersen. Dit is ook niet verwonderlijk te noemen, want een groot gedeelte van het ‘gratis’ geld wist op de financiële markten te blijven hangen.

Agressiever beleid van de Fed kan leiden tot dalende beurskoersen

Inmiddels ziet het monetaire plaatje er compleet anders uit. Vorig jaar zijn zowel de Amerikaanse als de Europese centrale bank gestart met het afbouwen van het opkoopprogramma en tijdens de komende maanden zal deze afbouw naar verwachting nog veel sneller gaan verlopen. Tevens is de kans groot dat de Amerikaanse centrale bank al in maart de rentestand zal gaan verhogen.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Mr Blonde Macro, is te zien dat het jaar 2022 waarschijnlijk de geschiedenisboeken in zal gaan als een zogenoemde ‘Fast Tightening Cycle’. De Fed heeft immers al laten doorschemeren dat het opkoopprogramma sneller dan verwacht afgebouwd gaat worden en dit jaar zullen er waarschijnlijk meerdere renteverhogingen gaan plaatsvinden. Op de grafiek is te zien dat er op dit moment sterke overeenkomsten te trekken zijn tussen de huidige koersbeweging en de koersbeweging van het jaar 2018. En mocht de geschiedenis zich gaan herhalen, dan voorspelt deze grafiek nog meer koersschade tijdens de komende handelsweken.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)