Al jaren is er sprake van een wereldwijde economische groei. Die groei is weliswaar tijdens de afgelopen maanden afgezwakt, maar er is nog steeds sprake van een groei. De meeste bedrijven hebben ook geprofiteerd van de economische groei van de afgelopen jaren. Toch lijkt het er op dat beleggers te hoge verwachtingen hebben van de bedrijfswinsten.

Het cijferseizoen is op dit moment in volle gang. De komende handelsdagen publiceren diverse grote beursgenoteerde bedrijven hun kwartaalcijfers. Ook dit cijferseizoen zijn de verwachtingen weer hooggespannen. Het is alleen de vraag of bedrijven wel aan deze hoge verwachtingen kunnen voldoen.

Beurskoersen stijgen harder dan de bedrijfswinsten

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Liz Ann Sonders, zijn de Amerikaanse bedrijfswinsten (na belasting) afgezet tegenover de koers van de S&P 500 index. Op deze grafiek is duidelijk te zien dat er op dit moment sprake is van een ‘gat’ tussen beide indicatoren. De beurskoersen zijn tijdens de afgelopen jaren fors in waarde gestegen, terwijl de bedrijfswinsten dit slechts mondjesmaat wisten te doen.

In het verleden hebben we al eerder ‘gaps’ gezien tussen de bedrijfswinsten en de koers van de S&P 500 index. De laatste keer was dat bijvoorbeeld in het jaar 2008. En destijds belandden de beurzen niet veel later in een Bear Market.

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar