Met kerst zette de aandelenmarkten een voorlopige bodem neer. Gaan we nog lager en was het slechts een correctie? Of is dit het begin van een verdere weg naar beneden? Volgens Larry Fink, de CEO van BlackRock zal de bodem voorlopig standhouden. Maar Fink waarschuwt voor geopolitieke risico’s.

Met deze risico’s doelt Fink op de uitkomst van de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China, de Brexit en de Amerikaanse overheid ‘shutdown’.

Volgens Fink zijn deze belangrijk omdat ze bijdragen aan onzekerheid op de markten:

Dit alles zorgt slechts voor onzekerheid. Het zijn de roots van de wereldwijde economische vertraging. We hebben echter nooit gelooft dat we de roots van een wereldwijde recessie zien.

Deze week uitte de president van het World Economic Forum ook zijn zorgen over dezelfde geopolitieke spanningen. Volgens hem is het een bedreiging voor de wereldwijde economische groei.

Fed neemt pauze met renteverhogingen

Door deze risicofactoren is het volgens Fink logisch dat verschillende centrale bankiers van de Fed het hebben over een pauze in de verhoging van de rentestanden. Onder andere Jerome Powell – de voorzitter van de Fed – stelde deze maand dat centrale bankiers geduldig zullen zijn met het verhogen van de rente.

De Fed heeft in 2018 de rente al vier keer verhoogt omdat het economisch goed gaat in de Verenigde Staten. Daarnaast had de Fed medio december gepland om de rente nog twee keer te verhogen in 2019. Deze nog geplande rente verhogingen waren volgens CNBC onder andere een factor dat de aandelenmarkten dipten met kerst.

Cijfers BlackRock

BlackRock kwam overigens woensdag met haar cijfers. Deze waren onder de verwachtingen volgens CNBC. Aan het einde van het vierde kwartaal van 2018 beheerde BlackRock iets minder dan 6 biljoen dollar aan activa. Dat is een kleine daling.

Fink gaf de markten hiervoor de schuld, zo stelde hij:

We hadden ongeveer 5% verval in onze activabasis. Niet vanwege uistroom, maar omdat de markt daalde.

Bron: CNBC

Foto: iStock