De Britten liggen op dit moment in de clinch met Brussel. Boris Johnson liet onlangs weten dat de kans aanwezig is dat de Britten de stekker uit de onderhandelingen zullen trekken. Het probleem is alleen dat de Britse economie een harde Brexit helemaal niet aan kan. In dat geval kan de fase van economisch herstel immers beperkt zijn.

Volgens de Britse premier Boris Johnson bereidt de Britse regering zich op dit moment voor op een scenario waarbij er geen overeenstemming met Brussel wordt bereikt. Volgens hem wil het VK niet tegen iedere prijs een handelsakkoord sluiten en zal het zich niet laten gijzelen door de EU. Toch lijkt een ‘deal’ van groot belang te zijn voor de Britse economie.

Vrees voor een harde Brexit is terecht

Volgens de economen van Peterson Institute zal de Britse economie dit jaar geconfronteerd worden met een stevige krimp. De verwachting is dat het Britse bruto binnenlands product op jaarbasis gemeten met 11% zal krimpen. Indien er geen overeenstemming bereikt wordt met de EU, zal het economisch herstel volgend jaar beperkt zijn. In dat geval gaan de economen van Peterson Institute uit van een economisch herstel van 3,6 procentpunt. Dit is beduidend minder dan de economische groeiverwachtingen voor de andere Westerse economieën.

Voor de Britten lijkt de tijd dus te dringen. Gezien het economische belang zal Johnson er alles aan moeten proberen te doen om overeenstemming te bereiken met Brussel. Johnson kennende zal dit proces niet zonder slag of stoot verlopen.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>