Het is al langer een gerucht dat de Chinese yuan de Amerikaanse dollar gaat vervangen als standaard en als ‘safe-haven’. Vooral omdat de China steeds meer aanwezig is op het wereldtoneel en zich meer openstelt voor internationale handel. Hoewel dit het geval is, zal het toch zo een vaart niet lopen. Er zal veel meer nodig zijn om de US dollar van de troon te stoten.

Wordt weldra alles in yuan geteld in plaats van dollar? Al een tijdje gaat dit idee de wereld rond maar of dit effectief de realiteit gaat worden, is nog afwachten. De meeste analisten en economen zien dit scenario niet snel gebeuren. De Chinese yuan gaat volgens hen niet snel de nieuwe standaard en de nieuwe ‘safe-haven’ in tijden van crisis zijn.

Ebrahim Rahbari, analist bij Citi, is zeer sceptisch en verwacht niet dat de yuan de plaats van de dollar zal innemen. Een munt moet namelijk enkele karakteristieken hebben alvorens het zulke rol kan innemen. De munt moet bv. voor een lange periode waarde kunnen vasthouden.

You can’t get in and out, both in terms of how easy it is to access … the local financial markets but also because the liquidity simply isn’t there in a lot of the … assets still.

Ook de euro maakt voorlopig geen schijn van kans om de positie van de dollar in te nemen, daarvoor is de dollar voorlopig nog veel te sterk. Hoewel de yuan de afgelopen periode sterk in waarde is gestegen, blijft de verhouding met de dollar zwak. Momenteel krijg je 6,99 yuan voor één dollar en Rabhari verwacht niet dat we de 7+ nog snel zullen zien op de koerstabellen.

Bronnen: CNBC

Foto: Pikist

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>