Het handelsgevecht tussen de VS en China begint steeds gewelddadiger te worden. Zo kondigde Trump vorige week maandag aan dat hij hogere tarieven gaat invoeren op tal van Chinese producten. De waarde wordt door kenners geschat op 200 miljard dollar. China sloeg een dag later terug met nieuwe heffingen op 5207 soorten Amerikaanse producten. De waarde hiervan wordt geschat op 60 miljard dollar.

Het is duidelijk dat Donald Trump en Xi Jinping geen vrienden van elkaar zijn. Trump beschuldigt de Chinezen al maanden van het voeren van oneerlijke handel. Zo zou Peking zich volgens Trump schuldig maken aan het devalueren van de Yuan om op die manier een concurrentievoordeel te behalen. Daarnaast maakt China zich volgens Trump schuldig aan het stelen van intellectuele eigendommen.

Chinese economie heeft last van het handelsconflict

Wel begint steeds duidelijker te worden dat de Chinese economie hinder ondervindt van de onrust die er is ontstaan. Het handelsconflict heeft effect op het vertrouwen binnen het bedrijfsleven en de Chinese consumenten beginnen ook pessimistischer te worden. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, te zien dat de autoverkopen in augustus gedaald zijn ten opzichte van een jaar daarvoor. En de autoverkopen worden gezien als een belangrijke economische graadmeter voor het voorspellen van de gehele economische situatie.

Overigens lijkt de Chinese president Xi Jinping nog niet echt onder de indruk te zijn van de handelswijze van Trump. Volgens Xi Jinping gunt de VS China geen grote economische rol op het wereldtoneel.