Afgelopen donderdag was het de beurt aan Mario Draghi om zijn kijk te geven op de Europese economie. Eigenlijk was het een doodsaaie persconferentie. Niets bijzonders werd verteld en Draghi wist opnieuw te zorgen voor een prijsdaling bij de euro.

De Europese centrale bank heeft de afgelopen jaren een monetair beleid gevoerd waarbij de opkoop van obligaties er voor moest zorgen dat de Europese economie terug op het juiste pad terecht zou komen. Dat laatste is zeker gebeurd, maar daar is wel een flinke prijs voor betaald. En het is nog maar de vraag of die prijs in de toekomst terugverdiend gaat worden.

Geldinjectie van de ECB heeft gevolgen voor de volgende generatie

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, is te zien dat de ECB op dit moment veel gevaarlijker bezig is dan de Fed. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, staat de Amerikaanse centrale bank er beter voor dan haar Europese vriendjes. Op dit moment bedraagt het balanstotaal van de Fed ruim 20% van het Amerikaanse bruto binnenlands product, terwijl het balanstotaal van de ECB ruim 40% van het Eurozone bbp bedraagt.

De Europese centrale bank heeft dus nog een lange weg te gaan alvorens het terecht komt op hetzelfde niveau als de Fed. Het heeft er alle schijn van dat de volgende generatie kan gaan opdraaien voor de verrichte geldinjecties.