Mario Draghi liet afgelopen donderdag weten dat er nog deze maand een einde zal komen aan het opkoopprogramma van de Europese centrale bank. Dit is conform de verwachtingen. De president van de ECB voegde er nog wel aan toe dat we niet hoeven te rekenen op een snelle renteverhoging. Pas na de zomer van 2019 zou een verhoging van de rentestand pas aan de orde kunnen komen.

Deze maand komt er een einde aan het fel bekritiseerde opkoopbeleid van de Europese centrale bank. Sinds maart 2015 heeft de ECB maandelijks zowel staats- als bedrijfsobligaties opgekocht. En volgens Draghi is het herstel van de Europese economie te danken aan het beleid van de ECB. Het stimuleringspakket en de lage rente hebben volgens hem de groei aangewakkerd. De vraag is alleen of we wel blij moeten zijn met de conclusie van Draghi.

Zo ziet de gigantische balanspositie van de ECB er uit

De echte opdracht voor de ECB gaat nu pas beginnen. De groeiverwachtingen voor dit en volgend jaar zijn al naar beneden toe bijgesteld en de vraag is of de eurozone wel overeind kan blijven staan zonder de miljardensteun van de centrale bank. Als we Draghi mogen geloven is de huidige groei immers hoofdzakelijk te danken aan het opkoopbeleid van de ECB.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de balanspositie van de ECB in enkele jaren tijd werkelijk is geëxplodeerd. De vraag is hoe deze gigantische balanspositie ooit teruggebracht kan worden naar ‘normale’ niveaus. Het verkopen van activa zal immers zonder twijfel leiden tot verkoopdruk op de financiële markten. En dat is niet gewenst in een tijd waar de economische groei langzamerhand steeds verder begint af te nemen.