Steeds meer economen beginnen zich grote zorgen te maken over de economische motor van Europa. De industriële productie in Duitsland heeft het erg moeilijk en dat heeft grote gevolgen voor de groei van de Duitse economie. En dit economische virus kan in no time overslaan naar andere Europese landen.

Tijdens de afgelopen dagen zijn er tegenvallende cijfers over de Duitse industrie verschenen. De Duitse productie kromp in november ten opzichte van een jaar geleden met maar liefst 4,7%. Sinds het jaar 2009 werd de Duitse productiesector niet meer geconfronteerd met een dergelijke grote teruggang.

Groei van Duitse economie staat onder druk

Ook de nieuwe Duitse fabrieksorders zijn sterk in verval geraakt. Zo was er in november alleen op maandbasis al sprake van een daling van 1%. En op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Nordea Markets and Macrobond, is te zien dat deze nieuwe fabrieksorders normaliter gemiddeld vier maanden voorlopen op de groei van de Duitse industriële productie.

Deze grafiek voorspelt de komende maanden dus onheil voor de Duitse productiesector. En dat zou dramatische gevolgen kunnen gaan hebben voor de groei van het Duitse bruto binnenlands product. Deze groei is namelijk voor een sterk deel afhankelijk van de industrie.

Wordt de Duitse economie nog dit jaar getroffen door een recessie?

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)