Tijdens de afgelopen week zijn er enkele verontrustende macrocijfers verschenen vanuit de eurozone. Het is duidelijk geworden dat de eurozone op dit moment te kampen heeft met zowel de Brexit als het handelsbeleid van Donald Trump. En zelfs de Duitse economie is aan het pruttelen.

Economen kijken graag naar de PMI-cijfers over de productie- en dienstensector. Deze cijfers laten immers zien hoe het met de economische activiteit gesteld is. En afgelopen week was er niet bepaald goed nieuws te vertellen over de Duitse economie. Zo daalde het Duitse Composite PMI-cijfer, bestaande uit de productie- en de dienstensector, harder dan verwacht naar een notering van 52,7. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, is tevens te zien dat de groei binnen de Duitse productiesector harder afnam dan verwacht.

Duitse economie neemt gas terug

De grafiek laat zien dat de Duitse economie al enige tijd te maken heeft met economische tegenwind. Toch ziet niet alles er rampzalig uit. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Pantheon Macroeconomics, is namelijk te zien dat de Duitse industriële productieactiviteiten mogelijk de komende maanden kunnen gaan aantrekken. Al jarenlang loopt het Duitse IFO ondernemingsklimaat gemiddeld 7 maanden voor op de activiteiten binnen de productiesector en als die correlatie standhoudt, breken er goede tijden aan.

Overigens is een economisch herstel ook wel hard nodig, want anders duurt het niet lang meer voordat de Duitsers geconfronteerd worden met een PMI-cijfer onder de 50-lijn. En dat zou rampzalig zijn, want in dat geval is er officieel sprake van een krimp.