Het jaar 2018 stond voor de Amerikaanse centrale bank in het teken van het afbouwen van haar gigantische balanspositie. Als gevolg van de diverse stimuleringspakketten die sinds de uitbraak van de financiële crisis gelanceerd zijn, was de balanspositie van de centrale bank in waarde geëxplodeerd. In 2018 wist de Fed een groot deel van haar balanspositie op te schonen. Tijdens de afgelopen maanden is er van die ‘opschoonactie’ nog maar weinig overgebleven.

Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, voerde tot nu toe dit jaar al drie renteverlagingen door. Volgens Powell hoeven beleggers de komende tijd niet meer te rekenen op een nieuwe renteverlaging, want volgens hem beschikt de Amerikaanse economie nu zelf over voldoende krachten om de economische groei op peil te houden.

De Fed doet er achter de schermen alles aan om de groei op peil te houden

Achter de schermen is de Fed echter wel degelijk bezig met het stimuleren van de economie. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, te zien dat de balanswaarde van de Amerikaanse centrale bank tijdens de afgelopen weken weer flink is opgelaaid. Die balanswaarde lag rond de zomer nog op een niveau van 3,80 biljoen dollar. Op dit moment is alweer ruimschoots de grens van 4 biljoen dollar overschreden. Met andere woorden is bijna 40% van de balansverlaging van de Fed in enkele weken tijd ongedaan gemaakt.

Volgens economen kan de balanspositie van de Fed de komende tijd alleen nog maar verder gaan oplopen. De Fed doet er achter de schermen immers alles aan om de groei op het gewenste niveau te houden. En daar is deze grafiek het ultieme bewijs van.

Slim Beleggen bestaat 10 jaar, en gaan we goed vieren! We geven dit jaar uitzonderlijk een Tesla Model 3 weg onder onze abonnees. Wil jij ook kans maken op zo’n mooie, fonkelnieuwe Tesla? KLIK HIER VOOR MEER DETAILS