Er wordt steeds vaker gesproken over de mogelijke afbouw van het ruimhartige monetaire beleid. Nu de economie weer op volle toeren draait lijkt de miljardensteun immers niet meer nodig te zijn. Het zou zelfs kunnen leiden tot een oververhitting van de economie. Toch neemt de Fed vooralsnog absoluut geen gas terug.

Ruim een jaar geleden lanceerden de meeste centrale banken het grootste stimuleringspakket ooit. Als gevolg van dit ruimhartige monetaire beleid wisten de balansposities in korte tijd exponentieel in waarde te stijgen. Deze steun was nodig om de economische gevolgen van het coronavirus te bestrijden. Toch is de meeste steun op dit moment nog steeds aanwezig.

De Fed blijft stimuleren

De centrale banken zijn er blijkbaar nog niet gerust op dat de huidige economische groei ook de komende tijd gaat aanhouden. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Crescat Capital LLC, te zien dat de balanspositie van de Amerikaanse centrale bank tijdens de afgelopen vier weken met bijna 200 miljard dollar is toegenomen. Dit is de grootste balanstoename in meer dan een jaar tijd.

Deze grafiek maakt duidelijk dat de Fed vooralsnog niet van plan is om gas terug te nemen. En gezien de economische verwachtingen is dit uiterst bijzonder te noemen.

Hebben de centrale banken wellicht andere informatie tot hun beschikking?

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>