De wereldeconomie wordt op dit moment geconfronteerd met een van de stevigste recessies ooit. De coronacrisis laat diepe wonden achter bij de meeste economieën. Opvallend genoeg trekken de beurzen zich daar weinig van aan. En dat heeft geleid tot een historische overwaardering bij aandelen.

Op veel gebieden gemeten is dit een historische crisis. Met name omdat de verschillen tussen de diverse sectoren nog nooit zo groot zijn geweest. Zo weten sommige sectoren juist te profiteren van de aangescherpte coronamaatregelen (webshops), terwijl andere sectoren volledig plat liggen (horeca). Ook in de VS is dit beeld zichtbaar.

Het record uit het jaar 2000 is verbroken

De Amerikaanse economie wordt op dit moment ook geconfronteerd met een stevige recessie. Tijdens het derde kwartaal was er weliswaar een overtuigend herstel zichtbaar, maar de kans is immens groot dat de Amerikaanse economie op jaarbasis gemeten alsnog te maken zal krijgen met een stevige krimp. En de vraag is nog maar of het aan het begin van 2021 beter zal gaan, want ook in de VS lopen de coronabesmettingen weer stevig op. Tevens heeft aankomend president Joe Biden laten weten dat hij drastische maatregelen wil doorvoeren om de verspreiding van het dodelijke virus een halt toe te roepen.

Omdat de Amerikaanse beurzen op dit moment geen enkele hinder van de coronacrisis ondervinden, is er een historische overwaardering ontstaan. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Pictet Asset Management, is dit in beeld gebracht. Op dit moment is de Amerikaanse beurs 1,8 keer zoveel waard dan de Amerikaanse economie. Zelfs tijdens de internetzeepbel in het jaar 2000 werd een dergelijke notering niet bereikt.

Voor de Amerikaanse beurzen is het te hopen dat de Amerikaanse economie binnen afzienbare tijd bijtrekt. Pas dan zijn deze waarderingen enigszins te verklaren.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)