Goudmarkt op zijn kop

Deze eeuw heeft er een immense verandering plaatsgevonden op de goudmarkt. Voor overheden en centrale banken is het een angstaanjagende transformatie. De goudmarkt staat op zijn kop en heeft niet veel meer nodig om te exploderen. Voor 2008 waren de globale centrale banken nog netto verkopers van goud. Op die manier konden ze de goudprijs drukken. Wanneer je begrijpt dat goud de grootste vijand is van het papieren geldsysteem, begrijp je ook ineens dat onderstaande verandering een immense impact zullen hebben. Tussen 2003 en 2009 verkochten centrale banken in totaal 2.846 ton goud. Maar sinds 2010 keerde deze trend en kochten de globale centrale banken 2.926 ton goud. Tot 2009 waren het vooral de westerse centrale banken die op de verkoopknop drukten, sinds 2010 zijn het vooral de oosterse centrale banken die de koopknop ingedrukt houden.

Goudmarkt netto aankopen centrale banken

De goudmarkt ziet er sinds 2008 totaal anders uit

Oosterse centrale banken zetten op die manier een grote druk op de vraag naar fysiek goud. De tweede grafiek laat de netto fysieke investeringsvraag naar goud zien in verhouding tot de totale vraag naar goud.

De netto fysieke investeringsvraag is de vraag naar fysiek goud door centrale banken maar ook de vraag naar munten en baren en de vraag naar goud door goud-ETF’s.

  • Lees hier alles over de meest belangrijke munt tijdens een financiële crisis

Tot 2007 was de netto fysieke investeringsvraag negatief. Dit wil zeggen dat de verkopen door de centrale banken hoger lag dan de vraag naar fysiek goud voor baren, munten en ETF’s. Sinds 2008 is dit positief.

goudmarkt investeringsvraag

Voor 2008 en 2009 wil dit dus zeggen dat de investeringsvraag voor baren, munten en ETF’s hoger lag dan de verkoop door de centrale banken. Sinds 2010 versterken beide de vraag naar fysiek goud. Ten tijde van de financiële crisis piekte de investeringsvraag tot meer dan 50% van de totale vraag naar goud. In 2014 – 2015 viel dit amper terug tot 38%. De stress in het financieel systeem neemt opnieuw toe. De vraag naar investeringsgoud schiet opnieuw de lucht in dit jaar. Van een nieuwe trendbreuk is dus allerminst sprake. Dit moeten de Mario Draghi’s en Janet Yellen’s van deze wereld nerveus maken, vooral omdat het spel van de Comex – waar men de papieren goudprijs kunstmatig kon onderdrukken – ten einde loopt en de prijsvorming van fysiek en papieren goud steeds meer naar het oosten verhuist.

>> Beleggen in Goud: Lees er hier alles over <<