In enkele maanden tijd is er behoorlijk wat veranderd. Dit is niet alleen terug te zien op de financiële markten, maar ook bij het monetaire landschap. Terwijl de ECB bekend maakte dat Europese banken binnenkort weer tegen een extreem lage rente geld kunnen ophalen bij de centrale bank, liet Powell weten dat beleggers dit jaar niet hoeven te rekenen op een renteverhoging. Intussen rekenen beleggers eerder op een renteverlaging dan op een renteverhoging.

Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, ligt onder vuur. Donald Trump heeft tijdens de afgelopen maanden meermaals zijn kritiek geuit over de voorzitter van de Fed. Volgens Trump kan Powell zelfs gezien worden als een bedreiging voor de Amerikaanse economie. En de openlijke kritiek die Trump uit is toch wel opmerkelijk te noemen, want de president van de VS heeft Powell zelf aangesteld als opvolger van voormalig Fed-voorzitter Janet Yellen.

Trump eist renteverlaging van de Fed

De kritiek die Trump heeft geuit over de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank lijkt intussen wel zijn vruchten af te werpen op het monetaire beleid. Tijdens de meest recente persconferentie liet Powell immers weten dat beleggers dit jaar niet hoeven te rekenen op een renteverhoging. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, is te zien dat beleggers de kans op een renteverlaging dit jaar inmiddels schatten op ruim 76%. En ook dat is niet verwonderlijk, want Trump liet afgelopen week nog weten dat hij wil dat de Fed een renteverlaging gaat doorvoeren en gaat stoppen met het afbouwen van de balanspositie.

Ondanks het feit dat de Amerikaanse centrale bank onafhankelijk dient te handelen, is de kans groot dat de woorden van Trump effect zullen hebben op het beleid van de Fed. Toch moet de kritiek van Trump wel in perspectief geplaatst worden. De president lijkt immers met name bezig te zijn met de Amerikaanse verkiezingen die volgend jaar plaatsvinden. Hij wil voorkomen dat de Amerikaanse economie voor die tijd in verval raakt. En daar moet zelfs het monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank voor zwichten.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>