De aandelenmarkten lijken wat meer positief te zijn dan enkele weken geleden. Vaker zien we dat aandelen fors herstellen en winsten boeken van enkele procenten per dag. Dit wordt afgewisseld met bloedrode dagen. Volgens de strategen van BlackRock is er valse hoop op de aandelenmarkten en gaat de ‘recessie realiteit’ hard in slaan.

Het plaatje op de beurzen ziet er de afgelopen weken niet zo slecht uit. De S&P 500 is sterk hersteld dankzij de hoop dat de inflatie daadwerkelijk aan het afkoelen is. Het inflatierapport van de maand oktober toonde alvast een vertraging van de consumentenprijzen. Maar bij BlackRock vrezen ze dat beleggers en investeerders te voorbarig zijn.

Fed gouverneur Chris Waller waarschuwde al dat de markten té snel tevreden zijn met slechts één meevallend inflatierapport. Het kan perfect zijn dat de komende rapporten ook positief gaan zijn en dat de reactie op de beurzen dus gerechtvaardigd is. Maar gezien de factoren op het wereldtoneel, is de kans groter dat het volgende rapport minder gunstig gaat zijn.

Realiteit

De analisten van BlackRock delen deze stelling. Doorheen het jaar hebben aandelen vaker een korte periode van herstel gezien, dat kwam door de hoop dat de Fed voor een ‘zachte landing’ kan zorgen. Maar telkens opnieuw werd deze hoop weggedrukt door de realiteit, namelijk dat de Fed er wellicht niet in zal slagen en telkens opnieuw de rentes moet verhogen.

We think those hopes will be dashed again as the Fed pushes ahead with policy overtightening. With the S&P 500 jumping 13% from its October low, stocks are even further from pricing in the recession — and earnings downgrades — we see ahead.

Ook Dan Avigad, partner en portfoliobeheerder bij Lansdowne Partners, vreest dat het sentiment nog een graad erger kan. De Federal Reserve moet de economie bewust vertragen om de inflatie af te koelen en zal dit blijven doen tot hun doel is bereikt. Dat betekent dat bedrijven de komende kwartelen steeds minder goede resultaten zullen gaan behalen wat zich uiteindelijk zal vertalen in dalende aandelenkoersen.

Bronnen: Elliot Smith – CNBC

Foto: Chris PotterFlickrCC BY 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>