Afgelopen vrijdag was niet bepaald een hoogdag voor Amerikaanse technologieaandelen. De ‘big five’ verloren gezamenlijk maar liefst 75 miljard dollar van hun beurswaarde. Samen waren ze verantwoordelijk voor een daling van 1,7 procent van de S&P 500 index alsook een soortgelijke daling van de Nasdaq. De ‘worst performer’ was Amazon met een verlies van 2,4%.

Een dagje om snel te vergeten voor beleggers en investeerders in technologiebedrijven. Vrijdag lieten aandelen van Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet en Facebook zich niet van hun sterkste kant zien. In totaal verloren ze maar liefst 75 miljard dollar van hun beurswaarde met een daling van verschillende Amerikaanse indexen als gevolg.

Zorgen

De daling was niet alleen voelbaar bij technologieaandelen maar ze leken wel het meeste last te hebben van de perikelen op de financiële markten. De aanleiding kwam vanuit de oliemarkt en de twijfel bij investeerders omtrent de negatieve impact van de handelsoorlog op de wereldeconomie.

Als deze zorgen nog niet genoeg waren, kwam daar ook nog eens een rapport van de Amerikaanse centrale bank bovenop. Daar werd in bevestigd dat ze gaan vasthouden aan hun huidig rentebeleid, ze gaan met andere woorden de rente gradueel blijven verhogen de komenden maanden.

Voor technologieaandelen was oktober één van de slechtste maanden sinds 2008. De Nasdaq sloot de maand af met een verlies van 9,2 procent, waarvan Amazon en Alphabet respectievelijk 9,7 en 20 procent van hun waarde verloren.

Analisten waren niet onder de indruk van recente rapporten, waaronder die van Amazon, Apple en Alphabet. Amazon rapporteerde een lager dan verwacht resultaat tijdens het vakantieseizoen en Apple kondigde aan dat het de verkoop per eenheid voor iPhone-, iPad- en Mac-apparaten niet meer zou bekendmaken

Bronnen: CNBC

Foto: Pixies – Pixabay