De Chinese vastgoedsector zet zich maar beter schrap voor een moeilijke periode. Volgens S&P Global Ratings gaat de verkoop van onroerend goed dalen met 30 procent, wat erger is dan in het jaar 2008. Toen daalde de verkoop ‘slechts’ 20 procent. De financiële stabiliteit van de Chinese economie komt in het gedrang mocht de verkoop effectief kelderen.

Gaat de Chinese vastgoedsector naar een situatie zoals die in 2008, maar dan erger? Het gaat al een tijdje niet zo goed, dat was duidelijk toen Evergrande Group moeite had hun schulden af te lossen. Maar de problemen lijken daar niet te stoppen, volgens S&P Global Ratings gaat de vastgoedsector stevig door elkaar geschud worden de komende kwartalen.

Ze voorspellen dat de verkoop van onroerend goed in China met 30 procent gaat dalen. En dat is behoorlijk veel als je weet dat de verkoop tijdens de financiële crisis in 2008 ‘slechts’ met 20 procent was gedaald. Esther Lui, directeur bij S&P Global Ratings, waarschuwt voor financiële instabiliteit en een domino-effect richting andere sectoren in China.

If there is a sharp decline in home prices, this could threaten financial stability.

Crisis?

Naarmate de verkoop van onroerend goed daalt, zullen meer ontwikkelaars waarschijnlijk in financiële problemen komen. Ze waarschuwde dat de belemmering zich zelfs zou kunnen verspreiden naar gezondere ontwikkelaars als de situatie niet onder controle is. Economen en analisten verwachten echter geen financiële systeemcrisis.

If there is a sharp decline in home prices, this could threaten financial stability. The government views this as important enough to quickly roll out relief funds to address eroding confidence.

De Chinese autoriteiten zullen alles in het werk stellen om enige ‘spillovers’ tegen te gaan. Zoals we weten hanteert de Chinese overheid een beleid dat de economie goed ondersteund. Daarenboven verwacht men ook geen scherpe prijsdaling omwille van de acties van de overheid. S&P Global Ratings voorspelt een prijsdaling van 6 tot 7 procent.

Bronnen: Evelyn Cheng – CNBC

Foto: JonasO – PxHere

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>