Financiële bubbel verwoesting

De volgende financiële bubbel die barst zal cruciaal zijn

In de moderne financiële geschiedenis komen bubbels steeds vaker voor. De bubbels laten altijd een zware verwoesting achter voor diegene die er volledig in meegesleurd worden … en dat zijn er spijtig genoeg veel. Deze eeuw zagen we al 2 verwoestende bubbels: de technologiebubbel en de huizenbubbel die leidde tot de financiële crisis en bijna tot de val van het globale financiële systeem. Bubbels ontstaan als een bepaalde activa of een groep van activa ver boven hun natuurlijke waarde uit stijgen. Dit kan gebeuren doordat er een overvloed aan cash ontstaat of door een extreme grote vraag naar deze activa. De eerste bubbel in de financiële geschiedenis was de tulpen manie in Nederland in de jaren 1600. Tulpenbollen waren op een gegeven moment zo duur dat men bereid was om 10 keer het jaarloon van een gewone arbeider te betalen. Fortuinen werden van de ene op de andere dag verdient … en verloren. In 2000 was er de technologiebubbel. Alles wat .com in de naam had, werd gekocht alsof de bomen tot in de hemel groeiden. Private equity in technologiebedrijven boomde als nooit tevoren. Deze jonge technologiebedrijven zouden immense bedrijven worden door de ontplooiing van het internet. Het is pas nu in 2015 dat de Nasdaq terug in de buurt komt van de piek van 2000.

Financiële bubbel technologieaandelen

financiële bubbel technologieaandelenDe Federal Reserve moest de rentevoet fors verlagen om de immense impact van het spatten van deze bubbel op te vangen. Dit was echter de voedingsbodem voor een nieuwe bubbel: de huizenbubbel. De lage rente zorgde voor de laatste spurt in het bezit van huizen in de verenigde Staten.

Financiële bubbel huizenmarkt VS

Financiële bubbel huizenmarkt VSEchter tussen 2004 en 2006 hield de huizenmarkt nog stand, maar daarna ging het bergaf met de gekende gevolgen voor alle financiële producten die er van uit gingen dat huizenprijzen altijd zouden blijven stijgen. Het leeglopen van deze bubbel zorgde er voor dat de Federal Reserve nog meer en nog langer extreme maatregelen moest nemen. De korte termijn rentevoet staat al bijna 7 jaar op 0 % en de Fed moest al 3 keer Quantitative Easing toepassen om een nieuwe implosie van de markten te voorkomen. Dit zal ongetwijfeld zorgen voor een nieuwe bubbel die een nog grotere verwoesting achter zich zal laten eens ze leeg loopt. Welke bubbel als eerste zal leeg lopen met verwoestende gevolgen en wanneer is echter de grootste vraag. Bescherm uw vermogen tegen de verwoesting van de volgende financiële bubbel met goud via ‘De GoudGids‘.