De beursbewegingen worden vandaag de dag hoofdzakelijk bepaald door het nieuws rondom de handelsoorlog tussen de VS en China. Wall Street werd tijdens de afgelopen drie weken meermaals geconfronteerd met een fors lagere opening. En het aantal ‘neerwaartse gaps’ was zelden zo groot.

We spreken van een ‘gap’ op het moment dat de index tegen een andere koers opent dan waar het de handelsdag daarvoor tegen gesloten is. Er kan sprake zijn van een opwaartse gap (dan opent de index hoger dan de slotkoers van de vorige handelsdag) en een neerwaartse gap (dan opent de index juist lager dan de slotkoers van de vorige handelsdag). En tijdens de afgelopen drie handelsweken is de S&P 500 index 10 keer getuigen geweest van een neerwaartse gap.

Dit was voorheen alleen zichtbaar in 2002 en 2009

Het bijzondere is echter dat het hier gaat om een neerwaartse gap van minimaal -0,35%. Met andere woorden is de S&P 500 index 10 keer geconfronteerd met een aanzienlijk lagere opening. En op de bovenstaande grafiek, afkomstig van SentimenTrader, is te zien dat dit voorheen alleen is voorgekomen in de jaren 2002 en 2009. En destijds was Wall Street bezig met de vorming van een stevige bodem, nadat het geconfronteerd was geweest met een Bear Market.

Ondanks dat de situatie vandaag de dag compleet anders is, de beurzen bewegen immers nog steeds hun recordhoogten, is het pessimisme mogelijk te ver doorgeslagen. En dat kan kansen bieden aan de koopjesjagers onder ons.