Tijdens de afgelopen decennia is de verwevenheid tussen de verschillende landen toegenomen. Dit heeft alles te maken met de globalisering. Landen zijn in de huidige tijd sterk afhankelijk van elkaar. Het belangrijkste component daarbij is de wereldhandel. En die wereldhandel voorspelt een diepe recessie.
Economen beginnen zich langzaam maar zeker steeds meer zorgen te maken over de wereldhandel. De coronacrisis heeft geleid tot een diepe daling bij de export. En hierdoor worden met name de exportgerichte landen keihard geraakt. De Westerse landen weten vooralsnog wat beter staande te blijven, omdat zij over het algemeen meer afhankelijk zijn van de binnenlandse bestedingen.
Exportgerichte landen zitten in de hoek waar de klappen vallen
Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Jeroen Blokland, is te zien dat de wereldhandel dit jaar geconfronteerd wordt met een stevige daling. Dat zal voor niemand als een verrassing komen. De maatregelen die genomen zijn om het coronavirus terug te dringen hebben immers grote gevolgen voor het transport.
Op de grafiek is te zien dat voor het laatst een dergelijke daling zichtbaar was in het jaar 2008. Dat had destijds te maken met de uitbraak van de financiële crisis. Het duurde uiteindelijk drie jaar om terug te keren naar het oude niveau. En die zware periode ging gepaard met een stevige crisis.
Moeten we nu opnieuw vrezen voor een crisis, of weet de wereldhandel binnen afzienbare tijd weer krachtig op te veren?
Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws
Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>