Volgens voormalig handelsvertegenwoordiger Charlene Barshefsky is het slechts een kwestie van tijd alvorens de Verenigde Staten van Amerika en China tot een overeenkomst komen. Ze beweert zelfs dat het slechts een kwestie is van weken, en niet maanden. Tegen eind april verwacht ze dat beide landen een akkoord zullen sluiten.

Charlene Barshefsky was in de jaren 90 handelsvertegenwoordiger voor de Verenigde Staten van Amerika, ze is dus thuis in het wereldje. Ondanks dat de USA en China nog redelijk wat plooien glad te strijken hebben, verwacht ze dat er een handelsakkoord zal komen tegen eind april.

There’s no question that for the U.S., the notion of removing tariffs before China has implemented whatever obligations it undertakes, seems a risk.

‘s Werelds twee grootste economieën zijn nu al maandenlang elkaar aan het belasten door middel van importheffingen en het heeft de wereldeconomie tot nu toe allesbehalve goed gedaan. Er wordt in totaal op meer dan 350 miljard dollar aan goederen extra belastingen geheven.

Optimistisch

Barshefsky is echter optimistisch, ze verwacht dat het dispuut nog maar enkele weken zal aanhouden in plaats van enkele maanden zoals veel analisten verwachten. Over de aard van de overeenkomst is ze echter nog niet zeker, het kan definitief zijn maar evenzeer ook een tussentijdse overeenkomst tussen beide landen. In ieder geval zal er vooruitgang worden geboekt.

I don’t think we’re months away. I think first of all, it doesn’t matter when the deal occurs, provided the environment that currently exists remains stable.

Ze beaamt ook dat de handelsoorlog tot nu toe niets heeft bijgebracht en dat de Amerikaanse consumenten de dupe zijn van het conflict tussen Donald Trump en Xi Jinping. En niet alleen deze landen ondervinden er last van, de hele wereld merkt dat het economische minder goed gaat.

Bronnen: CNBC

Foto: U.S. Dept. of Agriculture – Flickr