De Amerikaanse en Europese inflatiecijfers lopen al naar het nulpunt. Zelfs in China zakken de prijzen. Nu dreigt mogelijke extra deflatoire druk door de Griekse perikelen. Maar met wellicht een nieuwe Griekse valuta, dreigt er dan niet juist inflatiegevaar? “Nee, integendeel” zegt de auteur van een interessant rapport dat Slimbeleggen in handen heeft.
Griekse schokgolf
Deflatie geeft neerwaartse druk op grondstoffenprijzen en obligatierentes. Precies wat we afgelopen dagen zagen. Zet deze schokgolf door? We willen u de volgende overwegingen niet onthouden. Allereerst een paar feiten:
- Griekenland heeft €315 miljard aan schuld uitstaan, waarvan 75% in handen is van publieke instituten
- Dit schuldpapier staat tegen kostprijs op de balans, omdat een faillissement aan een publiek instituut niet toegestaan is
- De schuld is voornamelijk in handen van het IMF, de ECB en een syndicaat van Europese naties
Laten we nu eens kijken naar het geval er geen oplossing volgt. De auteur ziet dan het volgende gebeuren:
- IMF: leende meer aan Griekenland dan welk land ook. Als er een haircut van 50% zou volgen, heeft het IMF nieuw kapitaal nodig van aandeelhouders. De VS hebben een veto. Het is waarschijnlijk dat de Amerikanen woedend zijn over het recente IMF beleid door Franse technocraten. Als zij een kapitaalsverhoging blokkeren, heeft het IMF zeer beperkte middelen als er ergens een nieuwe crisis volgt. Dit is sterk deflatoir.
- ECB: waarschijnlijk de grootste bagholder van Grieks papier. Zelfs bij een gedeeltelijk faillissement is het kapitaal van de ECB weg. Wellicht kan de centrale bank met een negatief eigen vermogen opereren. Maar misschien worden de aandeelhouders dan wel aansprakelijk. Dat zijn de centrale banken van de lidstaten. Die zouden geld op moeten hoesten. Maar in het geval van Duitsland is dit al een probleem. Dit zou neerkomen op het financieren van een ander land met belastinggeld, wat in Duitsland bij de grondwet verboden is. Dit is sterk deflatoir.
- Europese landen en instituten: de alfabet-soep van programma’s zoals het ESFS komen allemaal op hetzelfde neer. Ze zijn ontworpen door slimme eurocraten om zwakke landen te financieren. Ze hebben een zeer hoge kredietwaardigheid door Europese garanties, terwijl ze obligaties van met name Griekenland en ook nog Spanje en Portugal bezitten. Wat als de schuld deels wordt afgeschreven? Dat kan betekenen dat de EFSF-garanties bij de staatsschulden van de Europese overheden opgeteld zullen worden. Dat zal de aandacht trekken van kredietbeoordelaars. Gevolg: roep om Europese belastingverhogingen en beperking van overheidsuitgaven. Dit is sterk deflatoir.
Kortom: de hele geïmproviseerde Europese rechtsstructuur die gedurende de laatste vijf jaar is ontstaan, zal waarschijnlijk ten onder gaan. De bekende econoom Irving Fisher beschreef in de jaren ’30 van de vorige eeuw al gedetailleerd hoe sterk deflatoir zo’n langlopende ‘schuld-deflatie’ is. Wie zich in deze visie kan vinden, kan US Treasuries – ofwel Amerikaans staatspapier – met langere looptijden overwegen om in te spelen op een rentedaling, aldus de auteur.