finland Finland is een van de ‘harde peilers’ onder de eurozone. Toonbeeld van een goed opgeleide, hardwerkende en spaarzame bevolking. Totaal niet vergelijkbaar met landen als Griekenland. Zou je zeggen. Maar dankzij de dwangbuis van de euro glijdt Finland steeds dieper in een economische depressie die nu al dieper is en langer duurt dan die tijdens de globale Grote Depressie uit de jaren 1930, zo schrijft Ambrose Evans-Pritchard in de Telegraph. Het bijna-perfecte profiel van Finland bewijst het ongelijk van de Duitsers, aldus de commentator. Die beweren vanuit Brussel dat landen in de problemen komen door te weinig hervormingen en te hoge uitgaven. Finland heeft een aantal schokken te verduren gehad: de neergang van hi-tech gigant Nokia, de baisse in bosbouw en grondstoffenprijzen en een recessie in Rusland. Het Finse bbp sinds 2007 blijft dan ook verder achter bij andere Europese landen.

finland_bbp

Opmerkelijk is met name het grote verschil met buurland Zweden, ofwel het oranje lijntje in bovenstaande grafiek. Zweden, wiens economie veel overeenkomsten vertoont met Finland, kon de eigen kroon devalueren. De Finnen zitten echter in de euro. Zij kunnen geen kant op, zo legt Evans-Pritchard uit. De situatie is volgens hem vergelijkbaar met de goudstandaard tijdens de Grote Depressie. Toen Finland deze verliet in 1931 – in feite een devaluatie – trok de economie weer aan. Nu zijn de Finnen gedwongen ‘intern’ te devalueren, ofwel de lonen in absolute zin naar beneden te krijgen. Dat is volgens de commentator hetzelfde rampzalige recept dat het zuiden van Europa vier jaar geleden in een rampzalige schuld-deflatie-valstrik stortte. Want de schuld mag dan wel dalen, doordat het bbp nog sneller daalt stijgt de schuldratio (schuld/bbp) alsnog. Het IMF waarschuwt dan ook dat Finse bezuinigingen alleen maar olie op het neerwaartse vuur gooien. Evans-Pritchard:

Sommigen in Finland waren er tijdens de schuldencrisis snel bij om stenen naar Griekenland te gooien. Maar zij waren zich er blijkbaar niet van bewust dat ze zelf ook in een glazen huis wonen. Het verhaal van de Finnen is vergelijkbaar met de eurozone-rampen die zich in het zuiden ontvouwden.

De commentator ziet de toekomst van de gemeenschappelijke munt somber in:

De opkomst van de ‘Fixit’ (Finland-exit uit euro, red.) beweging is een waarschuwingsschot voor de eurozone, net als de verkiezing van een linkse meerderheid in het Portugese parlement. De totale publieke en private schuld in de eurozone ligt nu op 270% van het bbp, wat 36%-punten hoger is dan voor de crisis. Als de volgende recessie toeslaat, zal het politieke kapitaal van de euro-elite uitgeput vrijwel uitgeput zijn. De grote vraag is: als de euro niet werkend gemaakt kan worden voor zelfs het meest competitieve land in de EU, voor wie kan de euro dan wél werken?

<<< Download de gratis Beursbijbel: 10 Geboden voor iedere Belegger >>>