Wat moet je doen met de winsten die je behaalt uit het handelen in cryptomunten? Voorlopig is er nog niet veel duidelijkheid hieromtrent. Standaard gaat de fiscus er van uit dat deze winsen speculatief van aard zijn. De fiscus krijgt het advies van de fiscale rulingdienst in België om cryptowinsten met 33 procent te belasten.

Het blijft een vaag onderwerp, belastingheffing op winsten behaalt met cryptomunten. Menig beleggers en fiscalisten breken hier hun hoofd over wat er nu precies gedaan moet worden.

Volgens de Dienst Voorafgaande beslissingen in fiscale zaken (DVB) moeten deze winsten aanschouwd worden als een gevolg van speculatie. Dat wilt zeggen dat u ze zou moeten ingeven op uw personenbelasting onder de rubriek ‘diverse inkomsten’, een belasting van 33 procent dus.

Bewijslast

In de meest recente nieuwsbrief van de Dienst Voorafgaande beslissingen in fiscale zaken staat de volgende melding: ‘Op basis van de reeds ingediende prefilings en aanvragen, is de DVB van oordeel dat beleggingen in virtuele munten doorgaans een speculatief karakter hebben’.

‘Doorgaans’ is het sleutelwoord. Door het zo te formuleren zijn alle cryptowinsten speculatief van aard en dus belastbaar aan 33 procent. Tenzij je als belegger het tegendeel kunt bewijzen. Het is aan de belegger om er werk van te maken aan te tonen dat de winsten niet speculatief van aard zijn.

In de praktijk is het toch vaak anders vermits er veel geldverkeer is op verschillende buitenlandse online exchanges. Het is voor de fiscus haast niet te volgen wie wat doet met zijn cryptowinsten, zeker als beleggers virtuele munten gebruiken om andere cryptomunten te kopen.

Enkel bij het omwisselen van cryptomunten naar euro, of andersom, kunnen transacties in het oog springen van de fiscus, zeker bij grote bedragen. Financiële instellingen kunnen overigens contact opnemen met de fiscus als ze merken dat klanten bepaalde transacties hebben uitgevoerd.

Bronnen: De Tijd

Foto: Pexels

De meest eenvoudige en winstgevende manier om te beleggen in cryptomunten

Het Technologie Rapport biedt een unieke manier om winstgevend te beleggen in Bitcoin en andere cryptomunten. Je ontvangt een totaalpakket met:

  • Strategieën
  • Tips
  • Aanbevelingen
  • Gidsen
  • Een 24/7 professionele helpdesk
  • Een bewezen trackrecord

Begin HIER aan de meest winstgevende periode uit je leven