Deutsche Bank deed eerder deze maand de wenkbrauwen fronsen door als eerste grote bank een recessie in de Verenigde Staten te voorspellen, zij het een milde. Nu waarschuwt de bank echter voor een diepere recessie, veroorzaakt door het streven van de Federal Reserve om de hardnekkig hoge inflatie terug te dringen.

Het probleem is volgens de bank dat inflatie weliswaar een piek bereikt, maar dat het lang zal duren voordat deze weer daalt tot het door de Federal Reserve nagestreefde niveau van 2%. Dit suggereert dat de centrale bank de rente zo agressief zal verhogen dat het de economie schaadt.

De consumentenprijzen stegen in maart met 8,5% wat het snelste tempo in 40 jaar was. De arbeidsmarkt blijft ook in vuur en vlam staan. Moody’s Analytics voorspelt dat het werkloosheidscijfer binnenkort zal dalen tot het laagste niveau sinds het begin van de jaren 50.

Om haar case te onderbouwen, heeft Deutsche Bank een index gemaakt die de afstand tussen inflatie en de werkloosheid in de afgelopen 60 jaar en de door de Fed geformuleerde doelstellingen voor deze maatstaven bijhoudt. Uit onderzoek blijkt volgens de bank dat de Fed vandaag veel verder achter de feiten aanloopt dan sinds het begin van de jaren 80. In deze periode werd de centrale bank door een extreem hoge inflatie gedwongen om de rente tot recordhoogte op te trekken, wat de economie verpletterde.

De geschiedenis leert dat de Fed nooit in staat is geweest om zelfs kleinere overschrijdingen van de inflatie en de werkgelegenheid te corrigeren zonder de economie in een significante recessie te duwen, aldus Deutsche Bank.

Optimisme

Natuurlijk weet niemand precies hoe het effectieve scenario zich zal ontvouwen. Hoewel Deutsche Bank pessimistisch is zijn anderen van mening dat deze somberheid overdreven is.

Ook Goldman Sachs geeft toe dat het een grote uitdaging zal zijn om de hoge inflatie en de loonstijging terug te dringen. De bank benadrukte wel dat een recessie niet per se onvermijdelijk is.

UBS is eveneens hoopvol gestemd dat de economische expansie zal aanhouden ondanks de verschuiving van de Federal Reserve naar inflatiebestrijding.

Goldman Sachs stelt:

We hebben geen recessie nodig, maar de groei moet waarschijnlijk wel vertragen tot een tempo dat enigszins onder het potentiële groeitempo ligt, een pad dat het risico van een recessie verhoogt.

Bron: CNN
Foto: iStock