Sinds het begin van dit jaar is er al sprake van een indrukwekkende beursrally. Toch is deze beursrally niet te danken aan fantastische economische cijfers. Want economisch gezien gaat de wereldeconomie hoogstwaarschijnlijk dit jaar geconfronteerd worden met een harde terugval. Is de huidige beursrally daarom wel duurzaam?

De Amerikaanse zakenbank Citigroup heeft een economische indicator ontwikkeld die meet hoe groot de kans op positiever dan verwachte macrocijfers is. Deze indicator staat beter bekend onder de naam ‘CESI’. En de Citigroup Economic Surprise Index is op het laagste niveau terecht gekomen sinds het jaar 2017. En als gevolg daarvan is er een gevaarlijke divergentie ontstaan tussen de S&P 500 index en de CESI.

Gevaarlijke divergentie tussen de S&P 500 index en de CESI

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van BullMarkets, is de vrije val van de Citigroup Economic Surprise Index in beeld gebracht. Sinds het begin van het jaar 2018 is er al sprake van een dalende trend. Op dit moment is er zelfs sprake van een negatieve notering van -60. Een niveau dat voor het laatst in het jaar 2017 bereikt werd.

Deze indicator laat zien dat de macrocijfers van de afgelopen maanden wel erg teleurstellend zijn geweest. Daarnaast houdt deze indicator ook rekening met de verwachtingen voor de komende tijd. Volgens de economen van Citigroup hoeven we niet te rekenen op een geweldig Amerikaans economisch klimaat.

Tijdens het afgelopen jaar gaf deze indicator ook al vroegtijdig een waarschuwingssignaal af (september 2018). Destijds werden de aandelenmarkten uiteindelijk geconfronteerd met een forse daling.

Is dat angstaanjagende moment nu opnieuw aangebroken?

Versla de volgende beurscrash met 4 spotgoedkope aandelen!

Het moment van een beurscrash voorspellen is onmogelijk. Wat je wel in de hand hebt, is de voorbereiding van je portefeuille hierop.

In deze GRATIS gids leggen we jou uit hoe je dat aanpakt met 4 spotgoedkope aandelen.