De meeste aandelenmarkten wisten tijdens de afgelopen handelsweek in het groen de week af te sluiten. De pessimistische stemming heeft zonder twijfel dit jaar plaatsgemaakt voor een optimistische stemming. Beleggers durven zelfs alweer te dromen over nieuwe recordkoersen. Maar, misschien moeten beleggers juist daarom op dit moment voorzichtig zijn.

Steeds meer beleggers vragen zich af wat er op dit moment anders is dan de situatie ten tijde van eind december. Eigenlijk is er vrij weinig veranderd. De deadline voor de Brexit komt steeds dichterbij en het is nog maar de vraag of de EU openstaat voor een nieuwe uitsteltermijn. Daarnaast zijn de Amerikanen en Chinezen wel dichter tot elkaar gekomen, maar echte resultaten blijven vooralsnog uit. De huidige beursrally lijkt daarom voornamelijk gevoed te worden door hoop.

Beleggers moeten vrezen voor deze gevaarlijke divergentie

Volgens analist Sven Henrich, van Northman Trader, ziet het huidige technische plaatje er helemaal niet zo florissant uit. De S&P 500 index mag dan wel nog slechts enkele procenten verwijderd zijn van een nieuwe recordkoers, maar daarmee is niet alles gezegd. Zo deelde hij de bovenstaande grafiek waarop te zien is dat er een angstaanjagende divergentie is ontstaan op de grafiek van de belangrijkste index ter wereld.

Henrich benadrukt dat de huidige stijging niet meer ondersteund wordt door de RSI-indicator. Met andere woorden is er een divergentie ontstaan tussen de beurskoers en de indicator. En deze negatieve divergentie was voor het laatst zichtbaar in september 2018 toen de beurzen niet veel later van richting veranderden en geconfronteerd werden met een forse beursdaling.