Jerome Powell liet tijdens het laatste rentebesluit weten dat de Amerikaanse centrale bank er alles aan zal doen om de Amerikaanse economie zoveel mogelijk te ondersteunen. Volgens analisten liet de Fed-voorzitter met deze woorden doorschemeren dat de Fed klaar is voor een renteverlaging. Ook ECB-voorzitter Mario Draghi sprak met milde woorden over het monetaire beleid. En een ruimhartig monetair beleid lijkt van onschatbare waarde voor de aandelenmarkten te zijn.
Tijdens de afgelopen twee jaar is de Amerikaanse centrale bank op de rem gaan staan voor wat betreft de monetaire steun. Zo werden er tijdens de afgelopen twee jaar meerdere renteverhogingen doorgevoerd. Met andere woorden kwam de Amerikaanse economie steeds meer op eigen benen te staan.
Aandelenmarkten snakken naar monetaire steun
Het gevoerde handelsbeleid van Donald Trump gooide echter onverwachts roet in het eten. De handelsoorlog begint langzaam maar zeker ook een negatief effect te krijgen op de Amerikaanse economie en daarom ziet de Fed zich genoodzaakt om in te grijpen. Tenminste, de kans is levensgroot dat de Powell aan het einde van deze maand een renteverlaging zal aankondigen.
Een ruimhartiger monetair beleid kan overigens goed nieuws betekenen voor de aandelenmarkten. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Spiral Calendar, is namelijk te zien dat Wall Street tijdens de afgelopen 10 jaar heeft geprofiteerd van de stijgende gecombineerde balanspositie bij de centrale banken. Tijdens de afgelopen maanden is de gecombineerde balanspositie van de Fed, Bank of Japan en de ECB echter afgenomen en dat kan leiden tot druk op de beurskoersen.
Wat dat betreft lijkt dit voor de centrale banken de hoogste tijd te zijn om een ruimhartiger monetair beleid te gaan voeren. Blijft die steun uit, dan kan dat dramatische gevolgen hebben voor de beurskoersen.
De volgende Apple (nu nog onder $10)
We staan aan de vooravond van een nieuwe, belangrijke technologierevolutie. Dit gaat ons dagelijkse leven niet enkel compleet veranderen, ook zullen enorme fortuinen gecreëerd worden.
Je moet NU instappen. Vóór de grote massa op de nieuwste revolutie springt.