Al maandenlang zitten de wereldwijde aandelenmarkten in de lift. De huidige beursrally is veel krachtiger dan waar analisten vooraf op gerekend hadden. De vraag is alleen of de huidige beursrally wel gezond te noemen is. Een belangrijke grafiek laat immers zien dat de beursrally mogelijk te ver is doorgeslagen.

Steeds meer mensen weten de weg naar de beursvloer te vinden. Dat is ook niet verwonderlijk, want door de fantastische beursprestaties fungeert de beursvloer op dit moment als een magneet. Het probleem is alleen dat beleggers vaak op het verkeerde moment optimistisch gestemd raken. Het is namelijk nog maar de vraag of de aandelenmarkten ook de komende jaren goede prestaties weten neer te zetten.

De kans op verder stijgende beurskoersen is klein

De meeste beleggers weten dat het verleden geen enkele garantie biedt voor de toekomst, maar dat de geschiedenis zich vaak wel weet te herhalen. Gemiddeld genomen bedraagt het jaarlijkse beursrendement ongeveer 6,7% en door de lange termijn trend te volgen kan je vrij snel zien of aandelen onder- of overgewaardeerd zijn. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Richardson Wealth, is te zien dat de aandelenmarkten nu overgewaardeerd zijn. Zo noteert de S&P 500 index meer dan 30% boven de lange termijn trend. Volgens de lange termijn trend zou de S&P 500 index immers nu rond koers 3.400 moeten noteren.

De laatste keer dat er sprake was van een dergelijke overwaardering was tijdens de late jaren ’90. Destijds wist de overwaardering enkele jaren stand te houden, maar wist dit wel te leiden tot een grote beurscrash (internetzeepbel). Mocht de geschiedenis zich opnieuw gaan herhalen, dan moeten beleggers dus juist nu voorzichtig te werk gaan.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)