Op dit moment viert het optimisme op de beursvloer hoogtij. Niet vreemd, want de meeste aandelenmarkten wisten tijdens het eerste kwartaal van het jaar bijzonder goede zaken te doen. We mogen wel spreken van een ‘historisch’ kwartaal. Zelden wisten de beurzen beter uit de startblokken te komen dan dit jaar het geval is. Maar, deze geweldige beursstart geeft geen enkele garantie voor de toekomst.

Tijdens de eerste drie maanden van het jaar is er behoorlijk wat veranderd. Zo heeft het pessimisme van eind vorig jaar in een mum van tijd plaatsgemaakt voor optimisme. Ineens zien beleggers de toekomst weer zonnig in, terwijl er feitelijk vrij weinig veranderd is. Zo zijn de Amerikanen wel in gesprek met de Chinezen, maar het is nog maar de vraag of die gesprekken daadwerkelijk weten te leiden tot een handelsakkoord. Ondertussen brokkelt de groei van de wereldeconomie wel steeds verder af.

Obligatiemarkt waarschuwt voor een beurscorrectie

Opvallend is dat de obligatiemarkt tijdens de afgelopen drie weken beter wist te presteren dan de aandelenmarkten. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Avory & Co, is het verband tussen de S&P 500 index en de Stocks Versus Bonds Ratio in beeld gebracht. En op deze grafiek is duidelijk te zien dat de groene lijn tijdens de afgelopen drie weken geconfronteerd is met een (forse) terugval.

Aangezien er al jaren sprake is van een sterke correlatie tussen beide instrumenten, kunnen beleggers dit signaal maar beter serieus nemen. De kans op een (forse) correctie op de aandelenmarkten lijkt tijdens de afgelopen weken juist vergroot, in plaats van verkleind, te zijn.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>