Tijdens de afgelopen jaren is de wereldeconomie geconfronteerd met een historisch lage inflatie. Bij verschillende Westerse economieën was er op een gegeven moment zelfs sprake van deflatie. Als gevolg van het ruimhartige monetaire beleid lijken beleggers zich nu te moeten voorbereiden op stijgende prijzen. En het inflatiegevaar lijkt nu door de meeste beleggers nog onderschat te worden.

De rentestanden op de diverse staatsobligaties zijn tijdens de voorbijgaande weken aanzienlijk opgelopen. Dit is een duidelijk teken dat de financiële markten rekenen op een toekomstige renteverhoging. En dat is ook niet verwonderlijk, want indien de inflatie te ver doorslaat, zullen de centrale banken genoodzaakt zijn om het rente-instrument in te zetten.

Moeten de centrale banken het rente-instrument inzetten?

Volgens de economen van Macrobond and Nordea kunnen de prijzen tijdens de komende maanden fors gaan oplopen. Zo is op de bovenstaande grafiek te zien dat de Amerikaanse MKB-bedrijven tijdens de voorgaande weken hun prijzen aanzienlijk hebben verhoogd. Een dergelijke prijsverhoging was voor het laatst zichtbaar in het jaar 2004.

Op de grafiek is te zien dat de Amerikaanse inflatiestand normaliter een sterke correlatie vertoont met de prijsbewegingen binnen het Amerikaanse midden- en kleinbedrijf. Het enige verschil is dat de algemene inflatiestand normaal gesproken een vertraging kent van 6 maanden.

Wat dat betreft lijkt de echte inflatieschok dus nog te moeten komen.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>