De Europese aandelenmarkten zijn tijdens de afgelopen jaren behoorlijk achtergebleven op de Amerikaanse indices. Zelfs het ruimhartige monetaire beleid van de Europese centrale bank wist daar geen verandering in te brengen. Toch lijkt dit niet het ideale moment te zijn om Amerikaanse aandelen boven Europese aandelen te verkiezen.

Wie tijdens deze Bull Market rendement wilde behalen, moest in de VS wezen. De meeste Amerikaanse aandelen zijn sinds de bodem van 2009 werkelijk in waarde geëxplodeerd. Uiteraard staan de meeste Europese aandelenmarkten ook aanzienlijk hoger dan tijdens de bodem van 2009 het geval was, maar in vergelijking met Amerikaanse aandelen valt dit toch tegen.

Europese aandelen zijn bezig aan een historisch slechte prestatie

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bank of America Merrill Lynch, is te zien dat Europese aandelen bezig zijn aan een historische ‘underperformance’. Zo is op de rechter grafiek te zien dat Europese aandelen tijdens de afgelopen 50 jaar niet zo slecht hebben gepresteerd versus andere wereldwijde aandelen dan nu het geval is. Op de linker grafiek is daarnaast te zien dat er een gigantisch gat is ontstaan tussen het gemiddelde dividendpercentage van een Europees beursgenoteerd bedrijf en het percentage op een 10-jarige Europese staatsobligatie. Dat gat is in 100 jaar tijd niet meer zo groot geweest.

Wat dat betreft zou je dus kunnen stellen dat Europese aandelen historisch goedkoop zijn. Of hebben beleggers deze keer gelijk om Europese aandelen links te laten liggen?