Al wekenlang zitten de aandelenmarkten stevig in de lift. Ook tijdens de laatste weken van dit memorabele beursjaar lijken de stieren niet van plan te zijn om de regie uit handen te geven. Toch laat een belangrijke index zien dat juist nu voorzichtigheid geboden is.

Bij veel beleggers zal de ‘US Financial Conditions Index’ niet bekend voorkomen. De Financial Conditions Index (FCI) is een uitgebreide index die is samengesteld op basis van de combinatie van enkele variabelen, zoals valutaprijzen en beurskoersen. Het geeft simpelweg de financiële omstandigheden in de VS weer en wordt vaak gebruikt voor het voorspellen van de economische trend.

Deze index geeft opnieuw een waarschuwingssignaal af

Uit onderzoek van Crescat Capital LLC blijkt dat de Financial Conditions Index op dit moment weinig goeds voor de aandelenmarkten voorspelt. Zo is op de bovenstaande grafiek te zien dat de GS US Financial Conditions Index is gedaald naar het laagste niveau ooit. Op de grafiek zijn de voorgaande keren in beeld gebracht waarbij er sprake was van een lage notering bij deze index. In het merendeel van de gevallen werden de beurzen niet veel later geconfronteerd met een (serieuze) beursdaling.

Tijdens de jaren 2000 en 2007 wist deze Financial Conditions Index zelfs tijdig te waarschuwen voor de top op de aandelenmarkten. Ook toen waren er maar weinig beleggers die dit waarschuwingssignaal serieus namen. Helaas liep het voor de aandelenmarkten destijds niet goed af. Beleggers zijn dus nu opnieuw gewaarschuwd.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)