Tijdens de voorbijgaande maanden zijn de wereldwijde aandelenmarkten blootgesteld aan de nodige volatiliteit. Tegen alle verwachtingen in werden de beurzen geconfronteerd met een dalende beweging. En het verleden maakt duidelijk dat de top op de aandelenmarkten mogelijk reeds gezet is. In dat geval moeten beleggers rekening houden met aanhoudende verkoopdruk.

Steeds meer beleggers beginnen zich zorgen te maken over de toekomst. Ondanks het feit dat de economische motor nog weet te draaien kunnen de gevolgen van de hoge inflatie en het strenge monetaire beleid van de centrale banken desastreus zijn. Volgens diverse economen is de kans zelfs aanwezig dat de wereldeconomie in 2023 in een nieuwe recessie zal belanden. En gezien de spanningen in de wereld zou dit proces zelfs versneld kunnen worden.

Amerikaanse aandelen zijn historisch overgewaardeerd

Voor de lange termijn zouden beleggers zich met name moeten focussen op het onderliggende winstplaatje. En als gevolg van de jarenlange stimuleringsmaatregelen van de centrale banken zijn de beurskoersen mogelijk te ver opgelopen (ten opzichte van het winstplaatje). Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Tiho Brkan, te zien dat de favoriete indicator van Robert Shiller onlangs is gestegen naar de hoogste stand sinds het jaar 2000. In dit geval gaat het om de koers-winstverhouding van de Amerikaanse aandelen (gecorrigeerd voor de cyclische fase).

Op basis van de unieke koers-winstverhouding van Shiller noteerde het gemiddelde Amerikaanse aandeel enkele maanden geleden tegen 40 keer de winst. In het jaar 2000 was er sprake van een koers-winstverhouding van 44.

Na het zien van deze grafiek kunnen we moeilijk stellen dat aandelen op dit moment niet overgewaardeerd zijn. De top op de aandelenmarkten kan enkele maanden geleden gezet zijn en in dat geval moeten beleggers rekening houden met harde berentikken.

GOUD: Het Beste Alternatief!

Zelfs ervaren beleggers kunnen vandaag door het bos de bomen niet meer zien. Er zijn de valutaoorlogen, negatieve rentevoeten, politieke instabiliteit, … Daarom hebben wij de ULTIEME Goudgids samen gesteld. Download hier GRATIS >>