Bill Ackman, CEO en oprichter van Pershing Square Capital Management, vocht tot voor kort een vijfjarig gevecht uit met Herbalife. Jarenlang beschuldigde Ackman het bedrijf van ouderwetse Ponzifraude. Ackman ging ‘short’ op het aandeel en dat leidde uiteindelijk tot een gigantisch verlies. Ackman is het perfecte voorbeeld dat beleggers niet altijd gerespecteerde investeerders blindelings moeten volgen.

Bill Ackman werd enkele jaren geleden nog getypeerd als ‘Baby Buffett’. Volgens kenners had de getalenteerde Ackman alles in huis om uit te groeien tot de nieuwe Warren Buffett. Blijkbaar kon Ackman niet met deze hoge verwachtingen omgaan, want hij verloor onder andere de afgelopen jaren ruim 3 miljard dollar met zijn investering in Valeant. De inmiddels van naam veranderde farmaceut kreeg in 2015 en 2016 te maken met een flinke koersdreun (-96%) toen bekend werd dat het bedrijf de cijfers had gemanipuleerd.

De grote missers van Ackman in beeld gebracht

Dat was helaas niet de enige keer dat Ackman de plank volledig missloeg. Zo voerde hij vijf jaar lang een gevecht uit met het management van Herbalife. Volgens Ackman was er sprake van Ponzifraude; een methode om mensen op te lichten door een belegging aan te bieden waarbij de uitbetaalde gelden (deels) worden gefinancierd uit de inleg van nieuwe klanten. De CEO van Pershing Square Capital Management was van mening dat de koers van Herbalife naar 0 kon gaan en daarom nam hij een short-positie in, om op die manier te profiteren van een daling.

Toch kwam Ackman uiteindelijk met lege handen te staan toen hij eerder dit jaar aankondigde dat hij de strijd opgaf. Opnieuw een miljardenverlies verder en de koers van Herbalife bewoog toen en nu rond haar recordstanden.

We kunnen een belangrijke les uit het verhaal van Ackman trekken. Ackman nam immers posities in zonder rekening te houden met de keerzijde. Het instellen van een Stop Loss kende hij bijvoorbeeld niet. Laat uw verlies niet te ver oplopen!

Zo koop je de volgende Google of Facebook

Veel mensen durven niet beleggen omdat ze schrik hebben. Maar beleggen is een van de slimste dingen die je kan doen met je geld. Met enkele simpele richtlijnen kan je veel beginnersfouten vermijden en een leven lang genieten van geweldige beleggingen.

Ik word een Slimme Belegger