Tijdens de afgelopen jaren is het vertrouwen onder de consumenten fors gestegen. Tegelijkertijd is de werkloosheid gedaald. Beide indicatoren versterken immers elkaar. Op het moment dat de consumenten vertrouwen hebben in de toekomst, durven ze uitgaven te verrichten en dat leidt normaliter tot werkgelegenheid. Een belangrijke ratio wist onlangs zelfs te stijgen naar het hoogste niveau sinds de internetzeepbel.

Recent werd bekend gemaakt dat het Amerikaanse werkloosheidscijfer op dit moment het laagste bedraagt in meer dan 30 jaar tijd. Trump was daar ook behoorlijk trots op. Toch zijn er de afgelopen maanden ook wat scheurtjes ontstaan in het Amerikaanse economische plaatje. De handelsoorlog begint duidelijk steeds meer effect te hebben op de Amerikaanse groei.

Moeten we vrezen voor een nieuwe recessie?

De mannen van Crescat Capital LLC deelden onlangs via Twitter de bovenstaande grafiek. Op deze grafiek is het Amerikaanse consumentenvertrouwen afgezet tegenover het Amerikaanse werkloosheidscijfer. En deze ratio zit al jaren in de lift, omdat het vertrouwen onder de consumenten stijgt en de werkloosheid afneemt. Op dit moment noteren we rond het all-time hoogtepunt. De vorige twee keren dat deze ratio boven de 35 wist uit te komen, was in de jaren 1970 en 2000.

De vraag is alleen of we wel zo blij moeten zijn met een dergelijke hoge notering. In het jaar 1970 liep het namelijk uiteindelijk ook slecht af met de Amerikaanse economie en we weten allemaal nog wel wat voor economische schade de internetzeepbel heeft aangericht.

Moeten we vrezen voor een nieuwe recessie?

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)