Afgelopen week stond in het teken van het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank. De Amerikaanse centrale bank besloot om de rentestand met 25 basispunten te verlagen. Tevens benadrukte Fed-voorzitter Jerome Powell dat de deur openstaat voor verdere renteverlagingen. Moeten we eigenlijk wel blij zijn met een renteverlaging?

Afgelopen week lieten diverse analisten weten dat een renteverlaging helemaal niet gezien kan worden als een positief teken. Zeker niet als je beseft dat de Amerikaanse economie in vergelijking met veel andere economieën nog steeds uitstekend weet te presteren. Daar kon zelfs Jerome Powell niet omheen. Wel zag de Fed-voorzitter bedreiging vanuit buiten de Amerikaanse landsgrenzen.

Kans op verder stijgende beurskoersen is groot

Volgens Ryan Detrick, strateeg bij LPL Research, vormt de renteverlaging geen bedreiging voor de huidige stierenmarkt. Hij deelde op Twitter de bovenstaande tabel waarop te zien is dat de Fed een renteverlaging doorvoerde terwijl de S&P 500 index minder dan 2% verwijderd was van haar recordkoers. En dat is sinds het jaar 1980 17 keer eerder voorgekomen en in dat geval stond Wall Street één jaar later altijd hoger. De gemiddelde stijging in dat jaar bedraagt zelfs 15%.

Wat dat betreft lijken beleggers zich dus voorlopig nog geen zorgen te hoeven maken over de beurskoersen. Al moet gezegd worden dat het verleden natuurlijk geen enkele garantie biedt voor de toekomst.