In februari 2020 werden de wereldwijde beurzen geconfronteerd met de nare gevolgen van het coronavirus. In relatief korte tijd moesten de indices stevig waarde inleveren. In maart liep het koersverlies bij de meeste beurzen zelfs op tot 30%. En een belangrijke grafiek laat zien dat beleggers mogelijk opnieuw moeten vrezen voor een aanzienlijke beurscorrectie.

Indien je een snelle blik werpt op de koersborden zou je als belegger tot de conclusie kunnen komen dat er weinig aan de hand is. Zo bewegen de meeste beurzen op dit moment rond hun recordhoogten. Ondanks dat zitten de rentestanden bij de staatsobligaties al maanden in de lift en volgens sommige analisten kan een te hoge rente uiteindelijk resulteren in een beursdaling.

Stijgende Put/Call Ratio kan onheil betekenen voor de beurzen

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Alessio, is te zien dat er een trend gaande is waar maar weinig beleggers oog voor hebben. Tijdens de afgelopen weken wist de Put/Call Ratio op te lopen terwijl de S&P 500 index alleen maar verder in waarde wist te stijgen. Deze combinatie was ook zichtbaar tijdens januari en februari 2020. Destijds wist deze ‘divergentie’ niet lang stand te houden en uiteindelijk wist dat te resulteren in de dramatische beursdaling die de geschiedenisboeken in is gegaan als de ‘coronacrash’.

Uiteraard betekent dit niet dat de beurzen nu opnieuw geconfronteerd gaan worden met een dergelijke beursval, maar deze grafiek laat wel zien dat voorzichtigheid geboden is. Dit is immers niet bepaald een ‘gezonde’ trend te noemen.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)