De komende jaren zullen er enorm veel uitstaande bedrijfsleningen aflopen in de Verenigde Staten. Volgens fondsbeheerder Will Nasgovits zal dat de nodige turmoil veroorzaken op de aandelenmarkten. Wel geeft hij aan dat het geen volgende financiële crisis zal veroorzaken.
Nasgovits is CEO van Heartland Advisors en beheert ongeveer 1,3 miljard dollar. Hij stelde over het enorme aantal aflopende schulden:
We hadden een situatie met lage rentes, een sterke economie en relatief makkelijk lenen. Hierdoor geloofde men dat geld lenen om aandelen terug te kopen of overnames te financieren een laag risico had. Maar in de komende vijf jaar zal die visie worden getest.
Nasgovits liet een grafiek zien om het probleem te illustreren. In de jaren tot en met 2023 zal er 3,3 biljoen dollar aan bedrijfsleningen aflopen in de Verenigde Staten. Dat is 48 procent van het totaal aantal uitstaande bedrijfsleningen.
De voorwaarden voor een lening verscherpen
Volgens Nasgovits zal het grote volume van de aflopende schulden de markten zeker in beweging brengen. Zo stelde de fondsmanager:
Markten zullen een uitdaging hebben om het enorme volume te verwerken tot een goed scenario. En daarbij komt nog dat we momenteel al vrij laat in de economische cyclus zitten. Ook zien we vroege aanwijzingen dat de voorwaarden voor kredietvragers zijn aangescherpt.
Door de aangescherpte kredietvoorwaarden denk Nasgovits dat kredietvragers in de toekomst een hogere rente zullen betalen om zo aan toekomstige verplichtingen te voldoen. Nasgovits concludeerde:
We geloven dat de enorme schuldenberg een onnodige uitdaging is voor bedrijven en voor grote kredietnemers zal het een flinke tegenwind opleveren op de middellange termijn.
Bron: MarketWatch
Foto: iStock