Goed nieuws voor beleggers en investeerders in Europese aandelen, economen en analisten van Morgan Stanley zijn optimistisch over de factoren die dit jaar een invloed zullen hebben op de Europese beurzen. Daarenboven vermoeden ze dat het ergste achter de rug is en dat de economie gaat herstellen van een moeilijke periode van de afgelopen maanden.

Het ging nog goed begin vorig jaar met een groei van 2,5 procent. Dat plaatje zag er anders uit begin dit jaar, namelijk een groei van 1 procent. Volgens de analisten van Morgan Stanley is dat net een goede zaak want zij zijn er van overtuigd dat de Europese toestand zijn bodem heeft bereikt.

Heropleving?

Een eerste signaal voor de heropleving van de Europese economie vinden de analisten van Morgan Stanley bij de interne auto-industrie. In vergelijking met vorig jaar, is het aantal bestellingen gestegen met 21 procent. Ook de export van auto’s is gestegen met 2,4 procent t.o.v. vorig jaar.

Ook de conjunctuurindicator (PMI) lijkt op de bodem te zitten en dat betekent dat de weg naar herstel open ligt. Het is al vaker gebleken dat, als de PMI terug gaat stijgen, ook aandelen opnieuw een weg omhoog vinden. Gemiddeld gezien betekent dit een stijging op de beurzen van 9,4 procent.

En daar houdt het niet op, want de toestand tussen de Verenigde Staten van Amerika en China is aan het verbeteren. Met andere woorden, als de Chinese economie er terug boven op komt, dan zal dit ook positieve gevolgen hebben op de Europese economie gezien en meer geëxporteerd zal worden.

Daarenboven gaat de Europese Centrale Bank het stimulusprogramma verlengen waarbij ze financiële instellingen toegang geeft tot langlopende leningen aan een extreem lage rente. Hierdoor wordt er extra ademruimte gecreëerd waardoor het investeringsklimaat aantrekkelijk blijft.

Voor de analisten van Morgan Stanley ziet het er allemaal positief uit voor de Europese economie dit jaar. Europese aandelen zijn het jaar alvast goed begonnen en vertonen sinds begin januari een mooie opwaartse trend. Het is nog maar de vraag of ze dit de komende 9 maanden vasthouden.

Bronnen: De Tijd

Foto: MaxPixel