Volgens Jeffrey Saut van Raymond James mogen we een goed najaar verwachten voor de Amerikaanse aandelenmarkt. Hij ziet verschillende signalen die wijzen op een verderzetting van de huidige stierenmarkt. Een bepaald signaal gebeurde voor het laatst 60 jaar geleden en is goed nieuws voor de aandelenmarkt. Als de geschiedenis zich herhaalt, kan dat nog een stevige eindejaarsrally opleveren.

De populaire en gerespecteerde Wall Street analist zegt dat de aandelenmarkt iets heeft gedaan dat de laatste keer gebeurde in 1958. Volgens Saut steeg Wall Street in de maanden april – mei – juni en juli in het jaar van tussentijdse verkiezingen in de VS, voor het laatst 60 jaar geleden. Dit gebeurde nog maar 3 keer in de geschiedenis: 1954 – 1958 en … 2018.

De vorige 2 keren eindigde Wall Street het jaar sterk.

Dit wil echter niet zeggen dat de beurskoersen vanaf nu alleen maar zullen stijgen. Traditioneel is augustus een zwakke maand in het jaar van tussentijdse verkiezingen, maar begint de aandelenmarkt te stijgen naarmate de verkiezingen dichterbij komen. Om daarna te eindigen met een sterke eindejaarsrally.

De S&P 500 steeg 0,3% in april, 2,2% in mei, 0,5% in juni en 3,6% in juli. Voor 2018 staat de volledige winst tot nu toe op 5,3%.

In 1954 steeg de S&P 500 echter 45% op jaarbasis en in 1958 38%. Indien de geschiedenis zich zou herhalen, staat er nog een stevige rally op het programma in het najaar.

Rotatie binnen gezonde stierenmarkt

Een tweede signaal dat Jeffrey Saut opmerkte was de rotatie binnen de aandelenmarkt. De val van Facebook, Netflix en andere technologiewaarden trekt de aandelenmarkt niet naar beneden. In plaats daarvan roteert de markt naar andere sectoren, wat een gezonde evolutie is binnen een stierenmarkt.

Ook de politiek speelt een rol

Ten slotte verwacht de strateeg van Raymond James dat de Democraten geen voet aan de grond krijgen tijdens de komende tussentijdse verkiezingen. Hij verwacht niet dat de Democraten de Senaat opnieuw zal veroveren, en ook het Huis der Afgevaardigden is niet zeker. Indien de Republikeinen ook deze verkiezingen winnen, krijgt Donald Trump weer 2 jaar extra ‘vrij spel’.

Bron: MarketWatch

Foto Credit: iStock