De Amerikaanse beurzen zitten in een dip. Om de toekomst te ‘voorspellen’, is het belangrijk om te weten of dit een tijdelijke dip is (een correctie). Of het begin van een crash (een berenmarkt). In het eerste geval, biedt de correctie een mooie koopgelegenheid. In het laatste geval, biedt dit moment een mooie verkoopgelegenheid.

Waar staan we nu?

Een correctie wordt aanzien als een daling van de aandelenmarkt met minstens 10%. Een berenmarkt volgt wanneer de correctie zich uitdiept tot een ‘crash’ minstens 20%. Doorheen de jaren wisselen stierenmarkten (lange periode van stijgende koersen met correcties maar zonder crash van 20%) en berenmarkten elkaar af.

Veel beleggers laten zich in een stierenmarkt echter vangen door correcties. Ze verkopen wanneer de beurs 10% zakt om later – op een hoger niveau – weer in te stappen uit vrees de trein te missen. Anderzijds laten ze zich na verloop van tijd niet meer ‘vangen’ en blijven ze volhouden … net op het moment dat een correctie evolueert naar een berenmarkt.

Nochtans is een berenmarkt NIET de periode om buy-and-hold toe te passen.

Is dit een berenmarkt of een stierenmarkt?

Het verschil tussen een stierenmarkt met correcties (buy-and-hold OK) en een berenmarkt (buy-and-hold niet-OK) zit hem vaak in de trend van de beurs. Bij een stijgende markt bevindt de beurs zich boven het langdurig gemiddelde (75 weken op onderstaande grafiek). Bij een dalende markt bevindt de beurs zich onder het gemiddelde.

Tijdens de berenmarkt begin deze eeuw en tijdens de financiële crisis bewoog de beurs langdurig onder het gemiddelde. In 2011 en 2015 werden ze echter kunstmatig terug boven het gemiddelde geduwd door interventie van de centrale banken.

De sell-off van de laatste weken heeft de Amerikaanse beurs voor het eerst sinds eind 2015 – begin 2016 weer onder het 75-weeks gemiddelde geduwd. Technisch gezien zitten we dus aan het begin van een nieuwe berenmarkt.

Komen de centrale banken weer tussen en blijft het bij een correctie? Of krijgen we een herhaling van 2000 en 2008?

Bron: R.I.A.

Foto Credit: iStock