Traditioneel gezien bevinden we ons in de ‘eindejaarsfase’. Op de beursvloer gaat het in dat geval om de laatste 5 handelsdagen van het jaar en de twee eerste handelsdagen van het nieuwe beursjaar. En het is van groot belang dat de stieren tijdens die periode goede zaken weten te doen. Anders is de kans aanwezig dat het beursjaar 2022 een jaar wordt om snel weer te vergeten.

Vandaag is officieel het startsein voor de eindejaarsrally gegeven. Volgende week dinsdag is de laatste handelsdag van deze ‘eindejaarsfase’. En het is van groot belang dat de beurzen na die handelsdag hoger noteren dan de slotstand van afgelopen week. Mochten de stieren falen, dan kunnen de gevolgen immers groot zijn.

Beleggers moeten hopen op een succesvolle eindejaarsrally

Uit onderzoek van Ryan Detrick, strateeg bij LPL Research, blijkt dat het succes van het nieuwe beursjaar kan afhangen van het succes van de eindejaarsrally. Op de bovenstaande tabel, afkomstig van LPL Research, zijn de voorgaande keren in beeld gebracht waarbij de stieren tijdens de eindejaarsfase niet in het groen wisten te sluiten (sinds het jaar 1990). In 5 van de 6 gevallen werd de S&P 500 index tijdens de maand januari geconfronteerd met een beursdaling. En in 4 van de 6 gevallen werd Wall Street ook tijdens de rest van het jaar geconfronteerd met een beurscorrectie. In het jaar 2008 wist dat zelfs te leiden tot een daling van bijna 40%.

Uiteraard biedt het verleden geen enkele garantie voor de toekomst, maar dit onderzoek maakt wel duidelijk dat het te hopen is dat de stieren tijdens de komende handelsdagen goede zaken weten te doen. Anders zouden de gevolgen in 2022 groot kunnen zijn.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>