Europese aandelen kunnen op dit moment de Amerikaanse aandelen gewoon niet inhalen. Al jarenlang weet Wall Street beter te presteren dan de Stoxx 600 index. En eigenlijk is daar één simpele reden voor te geven. Wall Street beschikt namelijk over een tal van toonaangevende internet- en technologieaandelen. En die aandelen maken al jaren het verschil.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de Stoxx Europe 600 index ook dit jaar een stuk beroerder presteert dan de S&P 500 index. De toonaangevende Europese index noteert op jaarbasis zelfs ruim 2 procent in de min, terwijl de S&P 500 index in diezelfde periode met 2 procent in waarde is gestegen.

Tech-aandelen nemen Wall Street aan de hand

Volgens Max Kettner, strateeg bij Commerzbank AG, mist Europa gewoon de ‘coole’ tech-aandelen. Aandelen als Netflix, Twitter, Facebook en Google zijn gewoonweg op het Europese grondgebied niet te vinden en dat verklaart de betere prestatie van Wall Street.

Daarnaast nemen de technologie- en internetaandelen op Wall Street een veel grotere rol in. Het aandeel van Europese technologieaandelen in de Stoxx Europe 600 index is een schamele 4,7% tegenover 26% in de S&P 500 index.

Hoe belangrijk de tech-aandelen zijn voor de S&P 500 index is ook op de grafiek te zien. Aan de onderkant van de grafiek is namelijk te zien dat zonder de tech-aandelen de winst van 2% als sneeuw voor de zon verdwijnt.