We zijn in de slechtste maand van het jaar beland. Sinds het jaar 1950 is de maand september de slechtst presterende beleggingsmaand van het jaar. De gemiddelde daling bij de S&P 500 index in september bedraagt 0,47%. Toch zijn er enkele kanttekeningen te plaatsen bij deze ‘rode’ maand.

Voor Wall Street is de maand september vooralsnog niet te bestempelen als een ‘bloedmaand’. De maand duurt alleen nog even en tijdens de komende drie handelsweken kan de beer alsnog onverwachts om de hoek komen kijken.

Sluit Wall Street deze maand in het rood?

Ryan Detrick, strateeg bij LPL Research, is alleen van mening dat de maand september helemaal niet in het rood hoeft te gaan eindigen. Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van LPL Research, is te zien dat de maand september over de afgelopen 10 jaar gemeten helemaal niet zo negatief was. Maar, alsnog was er gemiddeld sprake van een kleine daling.

Detrick plaatst een belangrijke kanttekening waarom Wall Street deze maand tegen de statistieken in wel in het groen zou kunnen gaan sluiten.

Hij laat het volgende weten:

Sinds 1950, als de S&P 500 index in september boven zijn 200-dagen voortschrijdend gemiddelde begint (zoals 2018), heeft het de neiging om het veel beter te doen. In dat geval stijgt de S&P 500 index gemiddeld met 0,4% versus een daling van 2,7% als het begint onder zijn 200-dagen voortschrijdend gemiddelde.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>