Gisteren wist de S&P 500 index te stijgen naar een nieuwe recordkoers. Daarmee werd de koersval van vorige week volledig teniet gedaan. Op dit moment lijkt elke correctie aangegrepen te worden om nieuwe posities aan de portefeuille toe te voegen. Toch doet een groot gedeelte van de aandelen niet mee aan deze beursrally.

We kunnen moeilijk stellen dat de huidige beursrally niet overtuigend is. De kracht van de stier is immers onevenaarbaar en dat is tijdens de afgelopen handelsdagen opnieuw gebleken. Zo wisten de Amerikaanse beurzen in een mum van tijd naar nieuwe recordhoogten te stijgen. En dat hadden maar weinig analisten aan het einde van vorige week zien aankomen.

Is dit een herhaling van het jaar 1999?

Opvallend genoeg ziet het onderliggende beursplaatje er een stuk minder overtuigend uit. Zo is er op dit moment sprake van een bijzondere situatie die we slechts één keer eerder hebben gezien. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat minder dan 50% van de aandelen binnen de S&P 500 index op dit moment boven haar 50-daagsgemiddelde beweegt. En dat hebben we, in combinatie met een nieuwe recordkoers bij de S&P 500 index, slechts één keer eerder gezien. Dat was tijdens het jaar 1999 toen de beursrally in haar eindfase zat.

Dit hoeft uiteraard niet te betekenen dat de stijgende trend nu opnieuw aan het einde is. Maar, deze grafiek maakt wel duidelijk dat de beursrally een stuk zwakker is dan je zou denken. Steeds minder aandelen doen nog mee aan deze stijgende trend en dat kan toch wel gezien worden als een teken aan de wand.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)