De VS wordt op dit moment nog steeds geconfronteerd met een fors stijgend aantal coronabesmettingen. President Trump riep recent de bevolking nog op om in het openbaar mondkapjes te dragen. Ondertussen begint de motor van de Amerikaanse economie te sputteren.

De Amerikaanse economie is, net als de meeste andere Westerse economieën, voornamelijk afhankelijk van binnenlandse bestedingen. Dit noemen we ook wel een ‘consumeergerichte economie’. Het probleem is alleen dat de Amerikaanse consument vandaag de dag een stuk somberder is dan aan het begin van dit jaar het geval was.

Consumenten hebben minder vertrouwen in de toekomst

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Financial Times, is te zien dat het consumentenvertrouwen nog steeds een dalende trend laat zien. Door de coronacrisis liep het vertrouwen een flink deuk op en vooralsnog zijn er geen tekenen van herstel zichtbaar. Tenminste, er was slechts kortstondig sprake van een vertrouwensherstel.

Aangezien de Amerikaanse economie voor het grootste deel afhankelijk is van de binnenlandse bestedingen, kunnen beleggers deze grafiek maar beter erg serieus nemen. Op het moment dat consumenten immers minder vertrouwen hebben in de toekomst, zullen zij hun bestedingen daar ook op aanpassen. En dat zal leiden tot grote economische gevolgen.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>